Ελληνόφωνα παραμύθια από την Κάτω Ιταλία. Δημήτρης Προύσαλης. Εκδόσεις Απόπειρα. Αθήνα 2008, σελ. 207

 

Της Τασούλας Τσιλιμένη

 

Είναι γνωστό ότι οι εκδόσεις Απόπειρα εδώ και χρόνια έχουν ευαισθητοποιηθεί στην αξία των παραμυθιών και έχουν δημιουργήσει σειρά με τίτλο «Του κόσμου τα παραμύθια». Στη σειρά αυτή στεγάζονται 28 τίτλοι βιβλίων με παραμύθια από διάφορες χώρες αλλά και ελληνικά.

Ο Δημήτρης Προύσαλης, δάσκαλος και παραμυθάς ο ίδιος, υπηρετώντας την τέχνη της αφήγησης, υπογράφει για την επιμέλεια δυο τίτλους της σειράς, ήτοι: Παραμύθια του κάτω κόσμου και το παρόν βιβλίο, για το οποίο γίνεται λόγος.

Ο επιμελητής του βιβλίου έχει διαπιστώσει την παιδαγωγική αξία των παραμυθιών και εντρυφά σε αυτά με αγάπη. Την αγάπη του δείχνει  με αυτό το βιβλίο και όπως λέει ο ίδιος στον πρόλογο «είναι μεγάλη χαρά να μοιράζεσαι με τους φίλους του λαϊκού παραμυθιού νέες πηγές παραμυθιακού υλικού… ».

Πρόκειται για μια συλλογή λαϊκών παραμυθιών από τέσσερις διαφορετικές πηγές ιδιαίτερα αξιόλογες, ξεχασμένες θα έλεγε κανείς από τον σύγχρονο ερευνητή. Ο Προύσαλης με γνήσιο ερευνητικό πνεύμα ανασύρει το υλικό και το παραδίδει στις μεταφράστριες Λ. Ταχμασίου, Σ. Παινέση, Χ. Βαρδακούλια, Ε. Αποστόλου. Στον πρόλογο της συλλογής ο Προύσαλης εκτός από την λεπτομερή αναφορά στις πηγές του πρωτότυπου υλικού, προσφέρει και πληροφορίες για την Κάτω Ιταλία των ελληνόφωνων τόσο γεωγραφικής υφής όσο και γλωσσολογικής , ιστορικής κ.α.

Το υλικό της συλλογής  καλύπτει, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του επιμελητή, τέσσερις από τις έξι κατηγορίες μαγικών παραμυθιών.

Στα παραμύθια μπορεί ο αναγνώστης να διακρίνει στοιχεία του χαρακτήρα και της ψυχοσύνθεσης ενός λαού. Παράλληλα με τη μετάφραση παρατίθεται και υλικό στην γλώσσα-πηγή του υλικού.

Μια συλλογή χρήσιμη για όλους και ιδιαίτερα για τους νεοαφηγητές της χώρας μας, που με το βιβλίο αυτό τους δίδεται η ευκαιρία να πλουτίσουν το αφηγηματικό τους ρεπερτόριο με νέο υλικό.

Στο τέλος του βιβλίου επιχειρείται κατηγοριοποίηση των παραμυθιών της συλλογής σύμφωνα με τον Διεθνή Κατάλογο Κατάταξης Παραμυθιών των Aarne-Thompson-Uther και τον Κατάλογο των Ελληνικών Παραμυθιών το Γ. Μέγα.

Και έτσι για να γευτούμε κάτι από το βιβλίο αντιγράφουμε ενδεικτικά: «Ήταν μια φορά μια γυναίκα, που παρακαλούσε πάντα τον Θεό να’ χει ο ρήγας την υγειά του. Κάποιοι άνθρωποι την άκουσαν και πήγαν και το διηγήθηκαν στον ρήγα. Ο ρήγας την εφώναξε και τη ρώτησε: “Γιατί προσεύχεσαι τόσο για μένα;”. Εκείνη του αποκρίθηκε: “Παρακαλώ το Θεό να σ΄αφήσει να ζήσεις για πάντα, γιατί εσύ μας έχεις γδάρει κι αν πεθάνεις εσύ, θα έρθει κάποιος άλλος που κι αυτός θα πρέπει να χορτάσει την πείνα του” (σελ. 21).