Με μεγάλη προσέλευση ατόμων κάθε ηλικίας, πραγματοποιήθηκε το 3ο Φεστιβάλ Αφήγησης Ολύμπου στις 22 & 23 Ιουνίου 2007 στην Καλλιπεύκη Λάρισας. Την ευθύνη της διοργάνωσης του Φεστιβάλ έχει το Π.Τ.Π.Ε. και το  Εργαστήριο Λόγου και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στη διοργάνωση συμμετέχει ο Π.Ο.Φ.Α. και ο Μ.Ε.Σ.Α.Κ. (Μορφωτικός Σύλλογος  Καλλιπεύκης).

Από νωρίς την Παρασκευή (22 Ιουνίου) οι ενδιαφερόμενοι κατέκλυσαν το Δημοτικό Σχολείο της Καλλιπεύκης, που τα τελευταία χρόνια μένει άφωνο, κλειστό και αναξιοποίητο. Στην  ξαφνιασμένη αίθουσα και στα άδεια θρανία κάθισαν 40 άτομα (φοιτητές, εκπαιδευτικοί, συγγραφείς κ.α.) προκειμένου να συμμετέχουν στο εργαστήριο, για τον συμβολισμό του λαϊκού παραμυθιού με υπεύθυνη τη Λίλυ Λαμπρέλλη. Ο χώρος ασφυκτιούσε και χρειάστηκε να μεταφερθούν καρέκλες από τα καφενεία της πλατείας.

Στις 10 το βράδυ, στη βρύση ΜΠΙΜΠΩ, το πετρόχτιστο πεζούλι που την πλαισιώνει γέμισε κόσμο, ο οποίος  αναγκάστηκε να καθίσει και στο φρεσκοφυτρωμένο γκαζόν καθώς η συμμετοχή ξεπέρασε τους υπολογισμούς. Ο χώρος φωτίστηκε με φαναράκια και διακριτικά κεράκια, ενώ ένας προβολέας αναδείκνυε το φύλλωμα από δυο καρυδιές που λειτούργησαν ως  φυσικό σκηνικό. Η βραδιά ξεκίνησε με τις αφηγήσεις 10  σύγχρονων αφηγητών και με ενδιάμεσο διάλλειμα προβολής έργων τέχνης που αφορούν Νηρηίδες, Νεράιδες, Δρυάδες κ.α. πρόσωπα του μύθου και της φαντασίας, σε επιμέλεια Ν. Γραίκου. Λαϊκά παραμύθια, ιστορίες από τη μυθολογία αλλά και ευτράπελες διηγήσεις παρέσυραν στο μίτο τους τούς θεατές οι οποίοι παρέμειναν στο χώρο πεισματικά μέχρι στις 12:00 τα μεσάνυχτα.

Το Σάββατο το πρωί (23 Ιουνίου) στο Κατασκηνωτικό Κέντρο «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», πραγματοποιήθηκαν χαιρετισμοί και επιστημονικές ανακοινώσεις των καθηγητών Πανεπιστημίου Αθηνών και Θράκης κ. κ. Μ. Αλεξιάδη και Δ. Δαμιανού.

Ίσως η Δημοτική αρχή, η οποία είναι ένας από τους βασικούς χορηγούς, θα πρέπει να εξετάσει την περίπτωση δημιουργίας βασικών προϋποθέσεων, ώστε να διευκολύνει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που είναι ο κύριος διοργανωτής του Φεστιβάλ και που απ΄ ό,τι φάνηκε τόσο από τον χαιρετισμό του Προέδρου του Π.Τ.Π.Ε Καθηγητή κ. Β. Δ. Αναγνωστόπουλο καθώς και από τον χαιρετισμό της Προέδρου και εμπνεύστριας του Φεστιβάλ Επίκ. Καθηγήτριας Τασούλας Τσιλιμένη, υπάρχει πρόθεση διεύρυνσης της συνεργασίας του Πανεπιστημίου με τον Δήμο Γόννων και γενικά πρόθεση υλοποίησης προγραμμάτων, μελετών και άλλων δράσεων στην περιοχή.

Ιδιαίτερη αίσθηση έκαναν τα Μουσικά Σύνολα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την καθοδήγηση της Μ. Θωϊδου, που απέδωσαν μια μουσική ιστορία με ποικίλα τραγούδια.

Οι μικροί και οι μεγάλοι απόλαυσαν τα παιχνίδια που επιμελήθηκε ο Επίκ. Καθηγητής Απ. Μαγουλιώτης καθώς και την κουκλοθεατρική παράσταση από την θεατρική ομάδα «Σουσάμι άνοιξε». Μοιράστηκαν ως έπαθλα στους συμμετέχοντες 75 παιδικά και 15 βιβλία για ενήλικες προσφορά των εκδόσεων Πατάκη, Παπαδόπουλου, Καστανιώτη, Μεταίχμιου και Σύγχρονων Οριζόντων.

Στις 6 το απόγευμα λαϊκοί και σύγχρονοι  αφηγητές μάγεψαν το κοινό με χιουμοριστικές αφηγήσεις και παραμύθια. Τις εργασίες του Φεστιβάλ Αφήγησης έκλεισε με ευχαριστίες προς του βασικούς χορηγούς (Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, Δήμο Γόννων και Όμιλο Καταστημάτων Carefoure), η Πρόεδρος του Φεστιβάλ Τ. Τσιλιμένη με τον Πρόεδρο του Μ..Ε.Σ.Α.Κ.,  Θ. Τσιαπλέ.

 

Δελτίο Τϋπου

Κάρτα: Οψη 1, Οψη 2

Φωτογραφικό Υλικό:
Φωτογραφία 1, Φωτογραφία 2, Φωτογραφία 3, Φωτογραφία 4, Φωτογραφία 5, Φωτογραφία 6,