Αφήγηση και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Διημερίδα

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Π. Παντελεήμονα

11-12 Μαΐου 2007

 

            Το «Εργαστήριο Λόγου και Πολιτισμού» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Π.Ο.Φ.Α. συνδιοργάνωσαν διημερίδα με θέμα Αφήγηση και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, στο ΚΠΕ Αν. Ολύμπου (Παλαιός Παντελεήμονας Πιερίας). 

            Το πρόγραμμα περιελάμβανε  θεωρητικές εισηγήσεις, εργαστήρια για την τέχνη της αφήγησης και νυχτερινές αφηγήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Κάστρο του Πλαταμώνα.

            Επίσημος καλεσμένος ομιλητής ήταν ο Antony Nanson Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Bath (UK) και μέλος της Society of Storytelling, που ανέπτυξε το θέμα Πώς μπορεί ο Φυσικός Κόσμος να ξαναγοητεύσει μέσω της ζωντανής αφήγησης στην ηλεκτρονική μας εποχή; (How Can Live Storytelling Re-enchant the Natural World in an Electronic Age?)

 

Άλλοι ομιλητές:

ü  Τασούλα Τσιλιμένη, Επίκουρος Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γραμματέας Π.Ο.Φ.Α.

      Τίτλος εισήγησης: Η Αφήγηση ως εργαλείο μάθησης στην Εκπαίδευση: Η  
      περίπτωση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

ü  Ευαγγελία Αγγελίδου, Βιολόγος, Δρ. Διδακτικής Π.Ε., Υπεύθυνη Π.Ε. της Δ/νσης  Β/θμιας Εκπ/σης  Ανατ. Αττικής.

      Τίτλος εισήγησης: Διαχείριση αφηγηματικού υλικού στην Περιβαλλοντική             Εκπαίδευση:  Παραδείγματα οργάνωσης δραστηριοτήτων για παιδιά             προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας.

ü  Νικόλαος Γραίκος, Εκπαιδευτικός, υπ. διδ. Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ.  Τίτλος εισήγησης: Μεθοδολογία εθνογραφικής έρευνας στην περιβαλλοντική εκπαίδευση.

ü  Ιωάννα Αντωνιάδου, Νηπιαγωγός, αφηγήτρια.

      Τίτλος εισήγησης: Παρουσίαση ηλεκτρονικού υλικού (DVD) του βιβλίου            “Στο χορό  των παραμυθιών”, (πρακτικά του 2ου Φεστιβάλ Αφήγησης Κ. Ολύμπου) και η αξιοποίησή του στην τάξη για τη γνωριμία των μαθητών με την τέχνη της  αφήγησης

Τίτλοι και υπεύθυνοι εργαστηρίων:

Εργαστήριο Α΄

Υπεύθυνη: Σάσα Βούλγαρη, ψυχοπαιδαγωγός, αφηγήτρια

 T’ Αερικό στο Δέντρο, (Βιωματικό σεμινάριο για τη  χρήση της προφορικής αφήγησης σε θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης)

 

Εργαστήριο Β΄

Υπεύθυνος:  Anthony Nanson, Lecturer in Creative Writing, storyteller

Πώς να αφηγείσαι με πάθος και αυτοπεποίθηση (How to Tell a Story with Passion and Confidence)  

 

Η διημερίδα έκλεισε με το Στρογγυλό τραπέζι : Αφήγηση και περιβάλλον – Περιβαλλοντική εκπαίδευση και διεπιστημονικές τεχνικές

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι : Anthony Nanson, Τασούλα Τσιλιμένη, Ευαγγελία Αγγελίδου, Γιώργος Περδίκης, Μιχάλης Καρυδιάς (υπεύθυνος ΚΠΕ Αν., Ολύμπου).

 

 Φωτογραφικό Υλικό:

1. Από την διημερίδα «Αφήγηση και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Π. Παντελεήμονα (11-12 Μαΐου 2007)

2. Από την εισήγηση της Τασούλας Τσιλιμένη στη διημερίδα «Αφήγηση και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Π. Παντελεήμονα. Σάββατο 11 Μαΐου 2007.

3. Από την εισήγηση του Anthony Nanson στη διημερίδα «Αφήγηση και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Π. Παντελεήμονα. Σάββατο 11 Μαΐου 2007.

4. Βιωματικές δραστηριότητες στο δάσος με εμψυχωτή τον Μ. Καρυδιά στη διημερίδα «Αφήγηση και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Π. Παντελεήμονα. Σάββατο 11 Μαΐου 2007.

5. Βιωματικές δραστηριότητες στο δάσος με εμψυχωτή τον Μ. Καρυδιά στη διημερίδα «Αφήγηση και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Π. Παντελεήμονα. Σάββατο 11 Μαΐου 2007.

6. Από την αφήγηση της Σάσας Βούλγαρη στο Κάστρο του Πλαταμώνα στο πλαίσιο της διημερίδας «Αφήγηση και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Π. Παντελεήμονα. Παρασκευή 10 Μαΐου 2007.

7. Από την αφήγηση του Anthony Nanson στο Κάστρο του Πλαταμώνα στο πλαίσιο της διημερίδας «Αφήγηση και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Π. Παντελεήμονα. Παρασκευή 10 Μαΐου 2007.